Günlerdir aklından çıkmayan ayakkabı için artık tüm koşullar hazır; harçlığını denkleştirdin, sizinkilerden izni kopardın, çantanı koluna taktın, en yakın arkadaşını yanına aldın, doğruca mağazanın yolunu tuttun! şimdi sıra geldi onu satın almaya. Bunun için satıcı, istediğin ayakkabıyı kutusundan çıkartıp sana giydirmeye başladı! İşte, sadece modeli, rengi ve kıyafetinle uyumu değil, giydiğin ayakkabının ayak sağlığını koruması için tam bu noktada dikkat etmen gerekenler:
* Sadece, satıcının uzattığı ki genelde bu sağ çift olur, ayakkabıyı değil, her iki çifti de denemelisin. Bunun iki nedeni var. Senden önce bu ayakkabının birkaç kez başkalarınca denenmiş ihtimali çok yüksek, ayakkabı deforme olmuş, genişlemiş olabilir. İkincisi ise, gerek ayakkabıdaki üretim hatası ihtimali gerekse senin ayaklarında oluşmuş farklılıklar ihtimaline karşı (kemik yapısı, parmak şekli, rahatsızlıklar vb) tedbir almak, eve gidip denediğinde mutsuz olmamak.
* Elbette sevdiğin bir ayakkabıyı giymek en büyük hakkın! Ama sırf bu yüzden, daha denemek için giydiğinde bile bir ayakkabı yüzünden hayatının işkencesini yaşamaya başlıyorsan, o ayakkabıyı en iyisi hiç satın almamak! Çok yüzsek topuklu olup yürüme zorluğu çekiyorsan, ayak biçimine aykırı bir modelse, çok dar, sivri burunlu gibi özellikleri yüzünden ayağını ciddi biçimde rahatsız etme riski varsa, satın alırken o ayakkabıdan kesinlikle uzak durmanı öneririz.
Ayakkabı bakımı nasıl yapılır?
* Ayakkabının emmiş olduğu ter, 24 saatte buharlaşır. Bu yüzden bir ayakkabıyı 2 gün ara ile giyerek, ayakkabının ömrünü uzatmış olursun.
* Özellikle kış aylarında yağmur ve kardan çıkmayan ayakkabılarımızın bakımı çok daha önem kazanır. Islak ve nemli ayakkabılarını oda ısısında kurutmalı, ıslak biçimde dolaba kesinlikle kaldırmamalısın. Kalorifer ve güneş altında kurutmak, ayakkabının derisine zarar verir, ona göre!
* Ayakkabı nemliyken, hafif nemli bir bez ile çamur ve kiri almalı, pisliğin üzerinde kuruyup kalmasına izin vermemelisin.
* Özellikle ayaklarının terlemesinden şikayetçiysen, ayakkabılarını her giydikten sonra mutlaka havalandırmalı, dolaba ondan sonra kaldırmalısın. Üstelik şunu da unutma ki, terleyen ayaklar ve kar, ayakkabı derisi üzerinde tuzlanmaya neden olabilir.
* Deformasyonu önlemek için, ayakkabılarını ayak numarana uygun kalıplara koyup bu şekilde muhafaza edebilirsin. kalıba koyulması tavsiye edilir.
* Üstü dikişli olan ayakkabılar, her zaman su geçirme riski taşır. O yüzden bu tarz ayakkabılarını en iyisi yağmurlu ve karlı havalarda giymemek.
* Üzerinde "su geçirmez" ya da "suya dayanıklıdır" notu olmayan her ayakkabı, su geçirme riski taşır, bunu sakın unutma!